KEDİ GÜVENLİĞİ

EVİN KEDİ İÇİN GÜVENLİ BİR ÇEVRE HALİNE GETİRİLMESİ

Kedili hayatınızda evinizi kediniz için güvenli bir ortam kılmak için bazı konulara özellikle dikkat etmelisiniz. Bazı düzenlemeleri kediniz daha eve gelmeden yapmalı, bazılarına ise tüm kedili hayatınız boyunca sürekli dikkat etmelisiniz. Kediniz yavruysa ya da genç bir kediyse daha da dikkatli olmalısınız. Kedinizi; bedensel becerileri çok yüksek, 3 boyutta hareket eden, evinizdeki en ücra noktalara rahatlıkla ulaşabilen, kurallarını ve fiziksel koşullarını anlamadığı, doğasıyla alakasız bir çevrede yaşayan ve bunun farkında olmayan, aşırı meraklı bir çocuk olarak düşünmelisiniz.

KEDİLER, PENCERELER VE BALKONLAR

Kediler, bölgelerinde daha önce ulaşamadıkları yüksek bir yeri keşfetme içgüdüsü (pencerenin dışındaki denizlik), avcılık içgüdülerinin tetiklenmesiyle ava atlama (pencerenin civarında uçuşan bir sinek yeterlidir), irkilmeye ya da rüzgâra bağlı anlık denge kaybı gibi çeşitli nedenlerle açık pencerelerden ya da balkonlardan kolaylıkla düşebilir. Bu nedenle pencere ve balkon açıklıklarınızın kediler için üretilmiş özel ağlarla kaplanmış olması gerekir. (Sineklikler bu işlevi sağlamaz.) "Bizim balkon kapımız hep kapalı durur, çok dikkat ederiz" vb. gerekçelere sığınmak yanlıştır çünkü yıllara yayılan bir süre zarfında o kapının açık kalacağı ve kedinizin bunu herkesten önce fark edeceği durumlar mutlaka olur. Evinizin ilk birkaç katta olması da düşen bir kedinin zarar görmeyeceğinin garantisi değildir hatta bazı analizlerde alçak katlardan düşen kedilerde daha ciddi yaralanmalar olabildiği tespit edilmiştir...

UYARI  

Kediler tıbbi problemleri saklama konusunda çok beceriklidir; iskelet sistemindeki çatlaklar, organ yaralanmaları, iç kanamalar olsa bile bunları kolayca fark edemeyebilirsiniz. Kediniz düştüyse kaçıncı kattan olursa olsun, size ne kadar sağlam görünürse görünsün HEMEN tıbbi desteğe ulaştırmalısınız.  

UYARI: Videoda yüksekten düşen ve yaralanan bir kedi gösterilmektedir.

KEDİLER VE İĞNE, İPLİK, PAKET LASTİĞİ, TEL KLİPS VB. MALZEMELER

Böyle şeyler küçük avlara benzedikleri için kedilerin çok ilgisini çeker, hemen ağızlarına alırlar ve dillerindeki geriye dönük kanca formlu papiller nedeniyle ağızlarından çıkaramayıp yutmak zorunda kalabilirler ya da nesneler dilde düğümlenebilir. Birçok kedide bu yüzden hızla ölümcül olabilen bağırsak tıkanmaları, sindirim sistemi delinmeleri ve dil yaralanmaları gerçekleşir. Bu tür şeyleri hiçbir zaman açıkta bırakmamaya, etrafa düşürmemeye çok dikkat etmelisiniz.

Kedi dilindeki kanca formlu papiller.

Patisini yalayan bir kedinin dilindeki kanca şekilli papiller.

Düğümlenme nedeniyle dilde yaralanma.

KEDİLER, KABLOLAR VE KORDONLAR

Bazı kediler, özellikle yavrular elektrik kablolarını çiğneyebilir. Dişleri çok sivri ve keskin olduğu için kolaylıkla koruma katmanını delip tellere temas edebilirler. Açıktaki kabloları uygun koruma ürünleriyle kaplamanız bu riskleri minimize edecektir. Kediler panjur ve perde kordonlarına da dolanabilir.

KEDİLER, OCAK VE ÜTÜ

Kediler içgüdüsel olarak yüksek yüzeylere çıkmak isterler. Sıcak ocaklar ve ütü bu nedenle kediler için tehlike oluşturur. Ütü aynı zamanda kolaylıkla devrilebilen ağır bir nesne olduğu için de tehlikelidir. Tüm kedili hayatınız boyunca ilgili işlerinizi kediniz için risk oluşturmayacak biçimlerde yapmalısınız.

KEDİLER İÇİN ZARARLI GIDALAR

Çikolata, soğan, sarımsak, üzüm, süt, avokado, çiğ yumurta, çiğ et (potansiyel mikroorganizma kirlenmesi sebebiyle), kafeinli ürünler, alkollü ürünler. Bu ürünleri ya da bu ürünleri içeren ürünleri kedinizin erişemeyeceği şekilde saklamaya, yerdeki ya da tezgahtaki kalıntılarını temizlemeye dikkat etmelisiniz. Kediniz, özellikle de yavru kediniz, bu ürünleri onlara ulaşabiliyorsa "deneyerek", bir yüzeyden kürküne ya da patisine bulaşmışsa yalanarak temizlenirken de vücuduna alabilir.

KEDİLER İÇİN ZARARLI BİTKİLER VE ÇİÇEKLER

Özellikle yavru kediler bitkilere ilgi gösterir, yaprakları ve çiçekleri çiğneyebilirler; ne yazık ki ev bitkilerinin çoğu kediler için toksiktir. ASPCA ve iCatCare'in aşağıdaki listelerinden güvenli olan ve olmayan bitkileri araştırabilirsiniz:

ASPCA - Toxic and Non-Toxic Plant List - Cats

ICATCARE - Poisonous plants

KEDİLER VE EV TEMİZLİĞİ MALZEMELERİ

Kediler kürklerini ve patilerini yalayarak temizlerken üzerlerindeki zararlı maddeleri de yutmuş olurlar. Kullandığınız tüm temizlik malzemeleri ya petler için zararsız, özel ürünler olmalıdır ya da temizlenen yüzeylerde hassas bir durulamaya ve yüzey tamamen kurumadan kedinizin bu yüzeylere temas etmemesine özellikle önem vermelisiniz. (Sıcak buharla yüzey temizliği yapan cihazlar hiçbir temizlik kimyasalı kullanımına gerek bırakmadığı için uygun yüzeylerde kedili ve petli evler için en iyi çözümlerdendir.)  Sıvı çamaşır-bulaşık deterjanı gibi ürünleri kullanırken tezgaha ya da yere damlatmamaya, kapaklarını iyice kapamaya dikkat etmelisiniz. Kediniz düşürdüğünde, devirdiğinde kırılma ya da sızdırma ihtimali olan ürünleri mutlaka kapalı ve kedinizin açamayacağı dolaplarda tutmalısınız.

KEDİLER İÇİN ZEHİRLİ DİĞER EVSEL MALZEMELER

İnsan ilaçları (parol, minoset vb. tek bir parasetamol tableti kedinizin ölmesine neden olabilir), kozmetik-güzellik ürünleri, tamir-dekorasyon kimyasalları, naftalin, ayakkabı boyası ve bakım ürünleri; antifriz sıvıları (bu sıvılar birçok pet için tadından dolayı çekicidir fakat birkaç damlası bile kediler için öldürücü olabilmektedir). Bu tip ürünleri kedinizin erişimi mümkün olmayan kapalı dolaplarda saklamalı, kedinizin erişimi olan yerlerde herhangi bir yüzeye dökerseniz iyi temizlemeye özen göstermelisiniz.

KEDİLER İÇİN ZEHİRLİ BİR KİMYASAL: PERMETRİN

Permetrin böcek öldürücü bir kimyasaldır. Böcek öldürücü ve kovucularda, insanlarda bit ve uyuz tedavisi için kremlerde ve köpekler için üretilen bazı pire ilaçlarında kullanılır. Köpek ürünlerinde kullanımı güvenli olmasına rağmen kedilerin karaciğerleri permetrini parçalayan enzimleri üretemediği için kediler için toksiktir, ciddi hastalanmalara, hatta ölümlere neden olduğu bilinmektedir.

Permetrinli pire ilacı uygulanmış bir köpeğin bulunduğu ortamdaki bir kedi, o köpeğe temas ederek ya da köpeğin temas ettiği yüzeylere temas ederek bu maddeyi vücuduna alabilir. 

Permetrinli bir pire ilacını yanlışlıkla kedinize uyguladıysanız ya da kedinizin permetrin uygulanmış bir köpeğe ya da temas ettiği yüzeylere temas ettiğinden şüpheleniyorsanız DERHAL veterinerinize ulaşmalı ve tedavi sürecini başlatmalısınız. Yoğun bir zehirlenme gerçekleşmediyse ve zaman kaybetmeden doğru tıbbi müdahale yapılırsa tam iyileşme mümkündür.

Permetrin zehirlenmesinde kedinizde aşağıdakileri görebilirsiniz:

Böyle bir durumu yaşamamak için şunlara dikkat etmelisiniz:

KEDİLER VE BEYAZ EŞYALAR

Kediler içgüdüsel olarak kuytu yerlere girmeyi çok severler. Buzdolabı kapısını açtığınızda siz üst rafa bakarken alttan kediniz dolaba girebilir ya da bir grup çamaşırınızı almak için makinenin önünden ayrıldığınızda kediniz içeri girebilir ve siz içeri bakmadan son çamaşırınızı atıp makineyi çalıştırabilirsiniz... Kedili evlerde beyaz eşyaların içinde kedi kalmadığından her zaman emin olmak gerekir.

Videoda, sahibi kontrol etmeden makineyi çalıştırdığı için 45 dakikalık bir programda yıkanan ve sonrasında yoğun bakımda tıbbi destekle kurtarılmaya çalışılan bir kedi görülmektedir.

KEDİLER VE KÜÇÜK ARALIKLAR, DELİKLER, KUYTULAR

Kedinizin girdiğinde sıkışıp kalabileceği aralık, delik vb. yerlerin girişlerini kapamalısınız. Çıkışında bir sorun yoksa, saklanma yerlerine opsiyonlu olarak sahip olmak kedilerin güvenlik duygularına fayda sağladığı için kapamamanız daha iyi olur. 

KAYNAKLAR ve İLERİ OKUMA