NASIL KEDİ TUVALETİ YAPILIR?
NEDEN KEDİ TUVALETİ YAPMALISINIZ?
Her kedili evin olmazsa olmazı, bazı acı deneyimlerin potansiyel kaynağı…
İyi bir kedi tuvaletini, yani kedinizin ihtiyaçlarına doğru cevap verirken sizin ihtiyaçlarınızı da karşılayan bir tuvaleti piyasada bulmak çok kolay bir şey değildir. Nedir bu ihtiyaçlar?
Kedi tuvaleti açık olmalıdır (çatısız ve kapısız) çünkü doğada kediler dışkılama sırasında çevredeki potansiyel tehlikelere karşı en savunmasız hallerindedirler ve etrafı görmeyi özellikle önemserler. Kapalı bir tuvaleti kediniz başka çaresi olmadığı için kullanabilir ama bu, rahatsız olmadığı anlamına gelmez. Özellikle çok kedili evlerde bu konu daha da önemlidir çünkü dışkılayan bir kedi yakınlardaki diğer bir kedinin kendisi için tehlike oluşturmadığından, çıkışını kapamadığından emin olmak ister.
Kapalı tuvaletlerde dışkıyı örtmek için kediniz kumu eşelerken aşırı bir tozuma olur ve bu tozları kediniz çok daha yüksek konsantrasyonlarda solumak zorunda kalır.
Doğru ölçülerde bir tuvaletin boyu (iç ölçü) kedinizin boyunun (burundan kuyruk başlangıcına) en az 1.5 katı uzunluğunda olmalıdır.
Piyasada satılan çatısız tuvaletlerin kenarları yeterince yüksek değildir; kediniz kumu eşelerken dışarı çok fazla kum çıkar.
Piyasada uygun ölçülerde, üzeri açık, kenarları yüksek ve şeffaf tuvalet bulmak hiç de kolay değildir.
Bütün bu sorunların çözümü uygun büyüklükte, şeffaf bir saklama kutusu alıp bir yüzüne giriş-çıkış deliği açmaktır.
NASIL KEDİ TUVALETİ YAPILIR?
UYARI: 18 yaşından küçükseniz ve/veya bu tür işlerde tecrübeniz yoksa mutlaka tecrübeli birinden yardım isteyin. Koruma gözlüğü, koruma eldiveni vb. gerekli güvenlik ekipmanlarını kullanın. Kendinize kolaylıkla zarar verebilirsiniz.
Uzunluğu kedinizin burun ucu-kuyruk başlangıcı mesafesinin min. 1.5 katı, eni min. 40 cm, yüksekliği min. 40 cm ölçülerinde, şeffaf bir saklama kutusu bulun.
Evde kutuyu koyacağınız yere göre giriş deliğini hangi yüzüne açacağınızı belirleyin.
Gerekli güvenlik ekipmanını hazır edin. (Gözlük, eldiven vb.)
Giriş deliğini kesmeden önce bir kağıt ya da kartondan bir şablon çıkarın ki göz kararı kesmeyin. Giriş deliğinin alt kenarının yüksekliğini, kabın içinde 7 cm kalınlığında kum olacağı için bu seviyenin en az birkaç cm üzerinde olacak şekilde belirleyin. Kediniz yaşlı, hasta ya da sakat ise giriş deliğinin alt hizasını kedinizin durumuna uygun olacak şekilde daha aşağı indirebilirsiniz; gerekirse biraz daha az kum koyarsınız.
Deliğin enini 20 - 25 cm civarı yapabilirsiniz.
Giriş deliğini kesmek için Dremel vb. bir aletiniz yoksa testere ya da tenekeci makası gibi aletler de kullanabilirsiniz. (bkz. yukarıdaki not) Bir nalburdan da yardım isteyebilirsiniz.
Bu deliği kestikten sonra kesim yaptığınız hattı kedinize zarar verebilecek sivrilikler ya da ısırıp yutabileceği parçalar kalmayana kadar zımparalayın.
Kokusuz, ince taneli, topaklaşan bir kum koyun ve kedinize güle güle kullandırın...
Kedi davranış uzmanı Ingrid Johnson'un aşağıdaki videosunda bu süreci ayrıntısıyla görebilirsiniz.
NOTLAR:
Tuvalet temizliği, kedinizin sağlığında bir sorun olup olmadığını düzenli takip etmenizi ve olası sorunları hemen fark etmenizi sağlayan en önemli fırsatlardan biridir. Dışkıyı ve idrar topaklarını otomatik temizleyen tuvaletler bu imkânı ortadan kaldırdığı için bu tip ürünleri tercih etmemelisiniz.
Kedinizin evdeki tuvalet deneyimini olabilecek en iyi seviyede tutmak, dışarı dışkılama gibi sorunlarla karşılaşmamak için "DAVRANIŞ SORUNLARI" bölümümüzdeki "KEDİLER ve TUVALET SORUNLARI" sayfamızdan faydalanabilirsiniz.
Kum topaklarını parçalamadan kumunuzu temizlerseniz hem kediniz işini daha sorunsuz görür hem de kumunuz dayanabileceği kadar dayanır. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için SORU&CEVAP sayfamızdaki "TOPAKLARI PARÇALAMADAN KEDİ KUMU NASIL TEMİZLENİR?" sorusuna bakabilirsiniz.